Tuesday, February 2, 2010

योग माया का ब्रह्माण्ड

निराकार (मोह तत्व) से आगे अखण्ड तत्व है जिसे योगमाया का ब्रह्माण्ड कहते हैं। इस ब्रह्माण्ड में पार ब्रह्म अक्षरातीत के सत् अंग-अक्षर ब्रह्म के अंतः करण (मन, चित्, बुद्धि, अहंकार) की लीला होती है।

Yog Maya Ka Brahmand

Beyond Nirakaar (Moh Tatwa of which this perishable world is made) is the domain of bright & eternal Tatwa which is known as the universe of Yogmaya. Here Akshar Brahmn, right hand (Sat Ang) of Akshrateet carries on his activities of making & destroying many universes. This realm can be divided in four aspects (Mann, Chitt, Buddhi, Ahankaar):-

1. अव्याकृत ब्रह्म (मन)- अव्याकृत ब्रह्म मन का स्वरूप है यहीं पर पाँच वेदों की माता ज्ञान मयी गायत्री, अपर प्रणव ब्रह्म व रोधनी शक्ति का मूल स्थान है। इससे ऊपर काल निरंजन स्वरूप है। यहाँ पर सात महा शून्य जहाँ से सात राग, सात स्वर व सात रंग पैदा होते हैं, का मूल स्थान है। इससे ऊपर मूल प्रकृति या सुमंगला शक्ति है।

Avyakrit Brahmn (Akshar's Mann) – The domain of Avyakrit Brahmn begins with Rodhini Shakti, Upper Pranava Brahmn & the origin of Mool Gayatri (the source of the Five Vedas). Above that is the Kaal Niranjan Swaroop & the principal origin of the Seven Maha Sunyas, Seven Swaras (tunes), Seven Raagas & Seven Colors. Above that is Mool Prakriti (Sumangla Shakti).

img2

2. सबलिक ब्रह्म (चित्)- यहाँ पर सबलिक ब्रह्म की लीला है। यहीं पर चिदानन्द लेहरी है जो आदि नारायण के जीव का मूल स्थान है। यहीं पर पंच शिव निवास करते हैं- नाद शिव, ब्रह्म शिव, सदा शिव, परा शिव और शिव। यहीं पर ब्रज व रास लीला अखण्ड है।

Sablic Brahmn (Chitt)- Above Avyakrit , in the realm of Sablic Brahmn is present Chidanand lehri who is origin of Maha Jiva of Aadi Narayana. Panch Shiva (Naad Shiva , Brahmn Shiva, Sada Shiva, Para Shiva & Shiva) also reside here. Above Chidanand Lehri is the domain of Akhand Brij & Rass Lila.

3. केवल ब्रह्म (बुद्धि)- केवल ब्रह्म बुद्धि का स्वरूप है। यहाँ पर अखण्ड रास खेली गई थी परन्तु सबलिकब्रह्म में अखण्ड हुई।

Kewal Brahmn (Buddhi)- Above Sablik Brahmn is the realm of Kewal Brahmn where Akhand Raas was palyed.

img3

4. सत् स्वरूप(अहंकार)- यह उनके अहंकार का स्वरूप है

Sat Swaroop(Ahankar)- Above Kewal Brahmn is the realm of Sat Swaroop Brahmn.

img4

No comments: